Kormányzati tájékoztató oldal: http://koronavirus.gov.hu

 

Szünetel a személyes ügyfélfogadás a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltségein

Tisztelt Vértesacsai Polgárok!

 

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására való tekintettel a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal Vértesacsai Kirendeltségén a személyes ügyfélfogadás szünetel.

Telefonos ügyeletet biztosítunk a +36 22 594-040 telefonszámon.

Kizárólag halaszthatatlan anyakönyvi ügyekben telefonon előre egyeztetett időpontban állunk ügyfeleink rendelkezésére.

 

Vértesacsa Község Önkormányzata nevében:

Kovács Zoltán  

polgármester        

Jegyzői utasítás a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal megváltozott munkarendjéről a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében

A koronavírus terjedésének megakadályozására tett kormányzati intézkedésekkel összhangban, a fertőzés megelőzése és terjedési valószínúségének csökkentése érdekében a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal székhely-településén és a kirendeltségeken a jegyző az eddigieken túl további intézkedéseket foganatosított, melyek 2021. március 6. napjától visszavonásig érvényesek.

A személyes ügyfélfogadás az anyakönyvi események rögzítésének kivételével szünetel. A személyes ügyfélfogadás az anyakönyvi ügyekben előzetes bejelentkezéssel, időpontra érkező ügyfelek ügyei intézésével megengedett. Az anyakönyvi események a Hivatal székhelyén és kirendeltségein a szükséges minimális jelenlévők számára kerülhet megtartásra. Házasságkötés során kizárólag a házasulandó felek és két tanú lehet jelen, a szertartás legszükségesebb időtartamára. Az ügyfelek és az anyakönyvi események érintettjei a hivatali épületekbe kizárólag maszkban léphetnek be és maszkban tartózkodhatnak. A hivatali épületen kívül és a hivatali munkaidőn túl, külső helyszínen történő esküvőkön valő részvételre az anyakönyvvezető nem köteles.

 

További részletek az Jegyzői utasításban találhatók.

 

A megszokott időpontban lesz a háziorvosi rendelés március 4-én, csütörtökön

Tisztelt Betegeink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. március 4-ére tervezett Covid vírus elleni oltások az oltóanyag hiánya miatt később kerülnek beadásra.

Emiatt 2020. március 4-én, csütörtökön a megszokott rendben zajlik a háziorvosi rendelés 14 és 16 óra között.

2020. március 5-ére várhatóan megérkezik a várt oltóanyag, így a pénteki napon fogják oltani a soron következőket, ezért kérjük csak sürgős esetben keressék ezen a napon a háziorvosi rendelőt, illetve a doktor urat.

Megértésüket köszönjük.

 

Vértesacsa Község Önkormányzata

Koronavírus tájékoztató

Tisztelt Vértesacsai Polgárok!

 

Sajnálatos módon a koronavírus egyre jobban terjed településünkön is.

Nyomatékosan kérjük Önöket, hogy a járványügyi ajánlásokat, előírásokat feltétlenül szíveskedjenek betartani!

A háziorvos rendelésén kizárólag indokolt esetben jelenjenek meg!

Légúti fertőzés tüneteit mutató betegek ne hagyják el otthonaikat, állapotukról telefonon tájékoztassák háziorvosunkat a 06705393050 és a 0622594024 telefonszámokon.

A koronavírus által fertőződtek és a velük közös háztartásban élők a karantén tényéről az ingatlanon jól látható módon elhelyezett felirattal jelezzék a karantén tényét, az ingatlant pedig kizárólag a karantén letelte után hagyhatják el.

 

Megértésüket köszönjük!

Vértesacsa Község Önkormányzata

Változik a háziorvosi rendelés a keddi és csütörtöki napokon

Tisztelt Betegeink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a keddi és csütörtöki napokon a háziorvos csak sürgős esetben kereshető.

A fenti napokon a Covid vírus elleni oltásra behívottak oltása történik.

Megértésüket köszönjük.

 

Vértesacsa Község Önkormányzata

Háziorvosi tájékoztató

Tisztelt Betegeink!

 

Tisztelettel kérjük, hogy amennyiben a légúti megbetegedés tüneteit észlelik, kizárólag telefonon keresztül vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Elérhetőségek: háziorvos +36705393050, rendelő +3622594024

 

Megértésüket köszönjük.

 

Vértesacsa Község Önkormányzata

Háziorvosi tájékoztató

Tisztelt Betegeink!
 
2020. 11. 04-én, szerdán 13 és 15 óra között Dr. Wiesler Ferenc tart helyettesítő rendelést.
 
2020. 11. 09., hétfőtől reményeink szerint megkezdjük az influenza oltások beadását.
 
Kérjük jelentkezzenek a rendelőben időpontért.

Háziorvosi tájékoztató

Helyettesítő háziorvosunk Dr. Hadházi Ádám koronavírus tesztje pozitív lett, így további 10 napos házikaranténban van.

Helyettesítő orvosi rendelés a következő képpen alakul:

 • október 27. (kedd): 12 és 14 óra között
 • október 29. (csütörtök): 12 és 14 óra között
 • november 02. (hétfő): 9 és 11 óra között .

Egyéb sürgős esetben Dr. Wiesler Ferenc elérhető a következő telefonszámon: +36 30 237 6481

Az influenza oltások beadását Dr. Hadházi Ádám negatív tesztjei után, illetve a házikarantén lejárta után tudjuk megkezdeni.

Megértésüket köszönjük.

Háziorvosi tájékoztató

Tisztelt Lakosaink!

Ezúton tájékoztatom a lakosságot, hogy Dr. Hadházi Ádám helyettes háziorvosunk COVID tesztet kért, mivel olyan beteget látott el, aki 2 nap múlva pozitív státuszba került.

Amíg a teszt eredményét nem kapja meg, csak otthonról, telefonon érintkezhet a betegekkel.

Ezért kéri, hogy a következő napokban a szokásos rendelési időben az alábbi számokon kérjenek konzultációt, receptet:

- asszisztens: +36 22 594 024

- háziorvos: +36 70 539 3050

 

Bízva abban, hogy eredménye negatív lesz, és rövidesen ismét működhet a személyes rendelés, türelmüket és megértésüket kérjük!

 

Köszönettel:

                                                              Kovács Zoltán polgármester

Figyelemfelhívás

Tisztelt Lakosság!

Tekintettel a fokozódó koronavírus járványra, 2020. szeptember 14-től kezdve a háziorvosi ellátásra való bejelentkezés telefonon történik!

Gyermekek esetében nátha, torokfájás vagy láz miatt elsősorban telefonon kell tanácsot kérni. Személyes találkozásra csak akkor kerül sor, ha azt az orvos vagy a nővér szükségesnek, indokoltnak tartja!

Receptek kiírása a megszokott módon telefonon vagy a rendelő elé kihelyezett ládába dobva történik. Igényüket másnap a patikában kiválthatják.

A rendelőbe való belépés csak behívás alapján, szájmaszkban lehetséges!

Megértésüket köszönjük!

Dr. Hadházi Ádám

Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen

A járvány most zajló második hullámában ismét mindannyian sokat tehetünk a sikeres védekezésért és azért, hogy a további korlátozó intézkedéseket elkerüljük. Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében.  A honlapra feltöltött tájékoztatóban a  maszkviseléssel, kézmosással, bevásárlással, az otthonukban, a közösségi terekben, a munkahelyeken, a sportolás,  kutyasétáltatás kapcsán javasolt  könnyen betartható hétköznapi szabályokat foglaltuk össze.  

Az egyik legfontosabb szabály, hogy viseljünk maszkot az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban és alapvetően minden olyan élethelyzetbe, ahol a 1,5 méteres távolságot nem tudjuk tartani. Különösen ajánlott a maszkviselet, ha például idős családtagunkat látogatjuk meg. A helyes maszkviselet szabályait is újra összefoglaltuk.

A gyakori és alapos kézmosás az egyik leghatékonyabb védelem a fertőzés ellen. Itt a legfontosabb, hogy folyó, meleg vízzel és szappannal mossunk kezet, figyelve a kéz minden részére, és a szappanos bedörzsölés legalább 30 másodpercig tartson.

A köhögési, tüsszentési etikett betartása most különösen fontos. Ha köhögés vagy tüsszentés során maszkot viselünk, akkor is tegyünk a maszk elé zsebkendőt (vagy használjuk a könyökhajlatunkat), és utána a lehető legrövidebb időn belül cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Az otthonunkat, a közösségi tereket, az irodákat takarítsuk, fertőtlenítsük rendszeresen.  Szellőztessünk gyakran és hazaérve mossunk alaposan kezet. Ha idős, krónikus beteggel vagy koronavírusfertőzöttel egy háztartásban élünk, akkor mindezekre a szabályokra fokozottan figyeljünk. Az idősek védelme érdekében kérjük, hogy idős családtagot csak akkor látogassunk, ha egészségesek vagyunk.

Lehetőleg kerüljük a felesleges közvetlen testi kontaktusokat, hagyományos üdvözlési formákat (puszi, ölelés). Családi összejöveteleknél, esküvők, temetések szervezésénél is igyekezzünk figyelni az óvintézkedésekre. Lehetőleg most a szabadban sportoljunk és kerüljük az olyan edzéseket, ahol sokan vannak együtt zárt térben.

Az üzletekben céltudatosan vásároljunk, a  maszk takarja el az orrot és a szájat, ne fogdossuk feleslegesen a termékeket és ne nyúljunk az arcunkhoz. Ahol lehet, lehetőleg érintésmentes fizetési módot válasszunk. Hazaérkezéskor a vásárolt termékek kipakolása előtt és után mossunk kezet!

Itt olvashatja részletesen az ajánlott magatartási szabályokat.

Lakossági tájékoztató a központi orvosi ügyeletek működéséről

Tisztelt Lakosok!

Ezúton kívánom tájékoztatni, hogy a Központi Alapellátási Orvosi Ügyeletre vonatkozó eljárásrend a kijárási korlátozások enyhítését követően sem változott

Továbbra is a járványügyi megfontolásokat figyelembe véve működik az ellátás, azaz az
ügyeletet felkereső lakosok ellátása csak kikérdezést követően - amennyiben bebizonyosodik, hogy nem koronavírus fertőzés gyanús esetről van szó – kezdődhet meg.
Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az orvosi ügyelet meghatározása jogszabály (47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről) szerint:

„ÜGYELETI SZOLGÁLAT A HÁZIORVOSOKNAK A SÜRGŐS - A KÖVETKEZŐ RENDELÉSI IDŐIG NEM HALASZTHATÓ - ORVOSI TEVÉKENYSÉGEK ELVÉGZÉSE CÉLJÁBÓL SZERVEZETT SZOLGÁLATA.

A koronavírus járvány időszakában közel 90%-ban csökkent az ügyeleti ellátást igénybe vevők száma, ami azt mutatja, hogy az orvosi ügyeleti ellátást igénybe vevők száma a koronavírus előtti időszakban indokolatlanul magas volt, s az esetek többségében az ügyeletet igénybe vevők panaszai nem igényeltek sürgősségi betegellátást. A koronavírus által okozott vészhelyzeti időszakban a lakosok tudatosan, azaz csak a valóban sürgős esetek során vették igénybe az ügyeleti ellátást!

Tisztelettel kérjük, hogy az enyhébb betegségre utaló tünetek jelentkezésekor szíveskedjenek időben háziorvosukhoz fordulni, az egészségi állapotuk mielőbbi helyreállításának érdekében, és csak akut, nem halasztható megbetegedések esetén vegyék igénybe az ügyeleti ellátást, és a több napja fennálló tünetekkel a háziorvosukat keressék fel!

Az orvosi ügyeletben ugyanis a teljes lakosságra egy orvos felügyel!

Az orvos indokolatlan terhelése a valóban súlyos betegek ellátását veszélyezteti egyfelől azzal, hogy az ellátás leköti a kapacitást, másfelől a terheléssel a következő betegeke ellátását egyre fáradtabb orvos végzi, amiből akár panasz is lehet.
(Leggyakrabban kommunikációs/stílusbeli panasz, azaz a doktorok felvetik a beérkező betegek felé, hogy miért nem a háziorvost keresték fel panaszaikkal.)

Köszönjük együttműködésüket!

Együtt sikerülhet!

Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.

Újra teljes létszámban fogadja a gyermekeket a Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda

 

Vértesacsa Község Önkormányzata Polgármesterének 3/2020. (V.21.) számú utasítása alapján visszavonásra kerülnek a polgármester által kiadott a Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvodában elrendelt rendkívüli szünetről szóló 1/2020 (III. 15.) és az ügyeleti szabályok rendelkezéseről szóló 2/2020 (IV.29) számú utasítások.

Ennek megfelelően a Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda 2020. május 25. napjától az óvodai ellátásban részt vevő gyermekeket a jogszabályi feltételek alapján, teljes létszámban fogadja.

A Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvoda nyári zárvatartásának időszaka úgy fog módosulni, hogy 2020. augusztus 31-ig legfeljebb 2 hét zárvatartási időszak kerül meghatározásra. Erről az intézményvezető minden érintettet értesíteni fog.

 

     

 

Tájékoztató a védőnői tanácsadással kapcsolatban

Arra kérjük Önöket, hogy minden alkalommal mérjék meg a hőmérsékletüket az otthonukban, közvetlenül azelőtt mielőtt a védőnői tanácsadóba (oltásra, státuszvizsgálatra) jönnének (gyermekét és a szülőét). Akinek (akár szülő, akár gyermek) 37°C vagy az feletti a hőmérséklete, kérjük aznap ne menjen oltásra, státuszvizsgálatra!

Védőnői Tanácsadóba csak maszkban lehet bemenni! 

Kérjük Önöket a fenti utasítások betartására az Önök és Mindannyiunk érdekében!

Telefonos előjegyzéssel indulnak újra az egészségügyi ellátások

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2020. május 4-től az alábbi rendben kezdi meg az ellátásokat.

Tekintettel arra, hogy Fejér megye a legfertőzöttebb megyék közé tartozik, az elektív műtéti ellátásokat május hónapban nem indítják el. A fekvőbeteg ellátásban a tatabányai kórház zárlata miatt megnövekedett a területi ellátási kötelezettségük, ez dolgozóikra fokozott terhet ró. A fentiek ismeretében a kórházi ellátást az alábbiak szerint szervezik:

Járóbeteg szakellátások, ideértve a diagnosztikai és fogászati szakellátásokat is – újraindítása során rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban tudnak beteget fogadni. Az egészségügyi szolgáltatónak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyeztetett időpontok megtartására, a várókban töltött idő és személyek számának minimalizálására. A rendelőbe belépéskor hőmérséklet mérés szükséges, a betegek között legalább 1,5 méter távolságot kell biztosítani. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert, szükség szerint védőeszközöket (védőköpeny, gumikesztyű, szájmaszk) kell biztosítani.

Működés:

A személyes találkozással járó vizsgálatokat továbbra is előzetes konzultációhoz kötji, ezért betegeiket telefon, e-mail, vagy meghatározott egyéb elektronikai eszközök használatával érik el.

Az előjegyzés fő szabálya óránként maximum 4 beteg vizsgálata.

 

Tehát a betegellátás az alábbiakban történik:

1. Minden esetben, kizárólag telefonon egyeztetett időpontban, óránként 4 beteget fogadhatnak. Időpontot csak rendelési időben tudnak adni. 

2. A váróterembe, rendelőbe csak maszkkal, vagy egyéb textillel eltakart szájjal, orral lehet belépni! Kézfertőtlenítő használata belépéskor kötelező, távozáskor ajánlott. Erre a célra a bejárat mellett helyeztek el kézfertőtlenítőt. Rendelőbe lépéskor testhőmérsékletet mérnek minden esetben, panasztól függetlenül.

3. A váróban csak egymástól 1,5-2 m távolságban szabad tartózkodni. Ennek érdekében mindenki a megadott időpontra pontosan érkezzen, lehetőség szerint kísérő nélkül.

4. A járványügyi vészhelyzet idején lejárt szakorvosi javaslatok a következő fél évben érvényben maradnak.

 

Telefonszámok:

 

II. Járóbeteg-szakrendelő előjegyzést végző telefonszámai:

 

 22/535-651 (15-22) gyerek kartonozó

 22/535-540 (13-34) kis kartonozó

 22/535-522 (13-15) kis kartonozó

 22/535-684 nagy kartonozó

 

A telefonok gyakran túlterheltek, türelmet és megértést kérnek mindenkitől. Foglalt jelzés esetén próbálkozzanak később! Tájékoztatásuk szerint mind a dolgozók, mind az asszisztensek jelentős része a koronavírusos ellátása miatt eltérő munkahelyen és munkarendben dolgozik, ezért a korábbi rendeléseket csak részlegesen tudják újraindítani. 

Részletek és aktuális információk a kórház honlapján érhetők el: http://www.fmkorhaz.hu/hirek/lakossagi-tajekoztatas

Változások május 4-től

2020. május 4-től megkezdődött a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítése.

A Magyar Közlönyben megjelent legfontosabb változások:

 • Pest megye és a főváros kivételével hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozás, a szociális érintkezést azonban a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.

 • Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.

 • Kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket.

 • Tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken is.

 • A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.

 • A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, fokozatosan oldják fel.

Milyen fertőtlenítőszert válasszunk a koronavírus elleni védekezéshez, mire figyeljünk a fertőtlenítőszerek vásárlásakor?

Milyen fertőtlenítőszert válasszunk a koronavírus elleni védekezéshez, mire figyeljünk a fertőtlenítőszerek vásárlásakor?

Az alábbi tájékoztató segítséget ad a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásában és felhasználásában az új koronavírus elleni védekezéshez.

A fertőtlenítőszerek Magyarországon engedélykötelesek, az Országos Tisztifőorvos által kiadott engedély számát fel kell tüntetni a címkén. Minden esetben csak engedéllyel rendelkező (a megfelelő hatásosságot garantláló) terméket vásároljunk! Széles körben ismertek és hatásosak az alkohol tartalmú kéz- és egyéb felületfertőtlenítő termékek, amelyek közül a 70-80% közötti etanol (etil-alkohol) és/vagy izopropil tartalmú szerek hatásosak a vírusok ellen. A felületfertőtlenítők esetén a nátrium-hipoklorit (hypo) hatóanyagú készítmények szintén megfelelő vírusölő hatással bírnak.

Vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzük a kiválasztott termékek címkéjét, hogy az a vírusok elpusztítására alkalmas-e. Ennek megállításában segítségünkre lehet az is, hogy a bőr- és felületfertőtlenítő szerek címkéjén fel kell tüntetni az ún. antimikrobiális spektrumot, azaz hogy milyen jellegű kórokozók ellen használható.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus egy vírus-kórokozó, lényeges, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amelynek címkéjén a termék vírusölő (virucid) hatása fel van tüntetve. A baktericid, vagyis baktériumok elleni fertőtlenítő szerek hatása bizonytalan a vírusok ellen, ezért ezen termékek felhasználása téves biztonságérzetet kelthet. A fertőtlenítőszerek hatékonysága az alkalmazott behatási időtől és a töménységtől is függ. A behatási idő azt jelenti, hogy mennyi idő után fejti ki a fertőtlenítőszer a hatását. A termékek címkéin/felhasználási útmutatóiban kötelező feltüntetni a megfelelő hatás kifejtéséhez szükséges töménységet és behatási időt. A megfelelő hatékonyság érdekében ezeknek a betartása elengedhetetlen. Míg az alkoholos felületfertőtlenítőket jellemzően hígítás nélkül kell alkalmazni, addig a hyponál 0,1%-os oldatot kell használni. A hypo használatakor fokozottan figyelni kell arra, hogy különböző töménységű szerek vannak a piacon, ezért nem mindegy, hogy az adott terméket milyen mértékben hígítjuk. Itt is a címke útmutatását kell figyelembe venni.

Mindig tartsuk észben, hogy ezek a termékek vegyszernek minősülnek, ezért használatuk fokozott figyelmet követel. Kerüljük a túladagolásukat, az erre vonatkozó forgalmazói utasítást, (pl. kézfertőtlenítők esetén hányszor használható naponta, az életkor figyelembevétele) is be kell tartani.

A hypo bizonyos felületeket károsíthat, ezért ezzel is óvatosan kell bánni!

Felületfertőtlenítésnél elsősorban azokat a felületeket kell kezelni, amiket gyakorta megfogunk (pl. kilincs, karfa, kulcs, telefon). Közterületek, utcák és a légtér fertőtlenítése
nem szükséges. Ezek fertőtlenítése az eredményes védekezéshez nem járul hozzá, viszont felesleges egészségügyi és környezeti veszéllyel jár.

A termékek óvintézkedéseire vonatkozó, címkén megtalálható egyéb utasításokat is mindig alaposan olvassuk el, (pl.: gyermekek elől elzárt helyen tárolandó, esetleg egyéni védőeszköz használata kell hozzá, gyúlékony anyag, tűz- és robbanásvédelmi intézkedések, baleset esetére orvosi tanácsok)! Az alkoholos termékek pl. gyúlékonyak, nyílt láng, gyújtóforrás, elektromos vezeték közelében semmi képpen sem használjuk, és egyszerre csak kisebb felületeteket kezeljen vele!

Végül ismételten hangsúlyozzuk, hogy a vírusterjedés elkerülésének egyik legfontosabb módja a rendszeres és alapos, legalább 30-40 másodpercig tartó szappanos kézmosás. A szappannak önmagában is kórokozó-gyérítő hatása van, a természetes zsírréteg eltávolításával megakadályozza a kórokozók megtapadását és felszaporodását a megtisztított bőrfelületen.

Melléklet: Hígítási kisokos

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ (www.nnk.gov.hu), megjelent: 2020. április 29.

Csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből

A rendőrség tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává.

A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

 • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;
 • a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
 • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
 • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
 • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
 • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
 • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;
 • amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében!

Ahogy mindig, úgy most is fordítson fokozott figyelmet az idős hozzátartozóira, ismerőseire, és tájékoztassa őket a fentiekről!

 

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:

Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról

 

A Kormány

az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

(2) Az (1) bekezdést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

2. § Vendéglátó üzletben - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

4. § (1) A 3. § szerinti alapos indok:

a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b) napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d) az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés az 5. § szerint,

e) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,

g) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,

h) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i) a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j) a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,

k) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,

l) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

m) a dohányboltban történő vásárlás,

n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o) a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p) a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,

q) a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r) a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s) az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t) a szülői jogok és kötelezettségek,

u) a hitéleti tevékenység.

(2) Alapos indok továbbá - az 1. §-ban meghatározottak betartásával - a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

6. § (1) Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

7. § Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott korlátozás, valamint a 2. §-ban és a 6. § (2) bekezdésében meghatározott előírás érvényesítése a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

8. § (1) E rendelet szerinti korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

(2) E rendelet szerinti korlátózó intézkedések be nem tartása esetén a rendőr a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Rtv.) szerinti intézkedéseket és kényszerítő eszközöket a szükségesség és arányosság követelménye betartásával az Rtv.-ben meghatározott módon alkalmazhatja.

9. § (1) A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.

(2) A Szabstv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően az (1) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

10. § (1) Ez a rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2020. április 11-én hatályát veszti.

11. § Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 1. §-a nem alkalmazható.

Információk a hulladékszállítással kapcsolatban

A Depónia Nonprofit Kft. a rendkívüli időszakban is a megszokott rend szerint végzi a hulladékszállítást. A vegyes települési hulladékot akkor is elszállítják, ha a későbbiekben a járvány miatt csökkenteni kell a kapacitásiaikat. Viszont arra kérik ügyfeleiket, hogy a lomtalanítást a veszélyhelyzet utánra kérjenek.

A tervek szerint mindaddig, amíg a vállalat erőforrásai engedik nem csökkentik a hulladékszállítás műszaki tartalmát. Minden olyan gyűjtési tevékenység, melyeket a lakosok megszoktak, továbbra is működik. A legfontosabb szolgáltatási elemet, a vegye települési hulladékot mindenképpen elszállítják, ami közegészségügyi szempontból elengedhetetlen

Lomtalanítás időpontra 2020. március 30-tól már nem lehet jelentkezni, csak az április 9-ig megrendelt lomtalanításokat végzik el. Az ezt követő időszakra megrendelt időpontok törlésre kerülnek.

Részletek: https://www.deponia.hu/node/902